Nye krav til webtilgængelighed

Danske regler for niveauet af webtilgængelighed (WCAG) stiller præcise krav til det UI/brugergrænseflade, som offentlige danske hjemmesider udstiller. Men allerede fra 2025 vil det også gælde alle nye brugervendte hjemmesider fra bl.a. virksomheder i finanssektoren og e-handel, som vil skulle leve op til de samme krav – det vil sige mindst leve op til WCAG 2.1 AA standarden.

d. 7. marts 2023

Morten Fischer
Senior Lead UI Specialist

Braille computer keyboard

Lighed og empati for alle brugere

Langt hen ad vejen er det et spørgsmål om forståelse og empati for en bredere kreds af brugere, hvis fysiske eller psykiske udfordringer gør det svært for dem at anvende grafiske brugergrænseflader. Her bliver en velovervejet implementering af brugergrænsefladen ekstremt vigtig. Den gode hjemmeside er ikke kun et spørgsmål om at sætte strøm til et flot design - det handler om at tænke inklusion ind i designet.

 

Med en gennemtænkt og velimplementeret webtilgængelighed udvider virksomheder og organisationer betragteligt den kreds af brugere, der kan anvende websitet. Webtilgængelighed bliver understøttet af nem og intuitiv navigation samt hjælpeværktøjer, som eksempelvis skærmoplæsere. Det handler om at inkludere alle brugergrupper på dit site.

Morten Fischer
Senior UI Specialist

Teknologierne er klar – men skal bruges rigtigt

Når vi taler webtilgængelighed, er der i mange tilfælde tale om brugere, som anvender skærmlæsere til at navigere et website. I alle moderne browsere udstilles hele websitet til interaktion via et ’Accessibility API’, som ved korrekt implementering af løsningen udstiller navigation, indhold m.v. til skærmlæseren.

Standardorganet bag HTML har gennem mange år udviklet en række HTML-attributter til yderligere at understøtte skærmlæserne. Disse skal bruges korrekt for at sikre, at skærmlæseren fungerer efter hensigten.

Det betyder kort sagt, at hjemmesider, hvis indhold primært er bygget op af ’DIV’ og ’SPAN’, højst sandsynligt ikke fungerer godt for svagtseende og blinde - og heller ikke lever op til WCAG-kravene.

Det kræver mere end teknologi

En del af løsningen ligger i teknologien og hos udviklerne. Men en mindst lige så vigtig del ligger hos redaktørerne, som skal sørge for at indholdet bliver organiseret og oprettet korrekt, så det følger tilgængelighedsstandarderne. For eksempel ved at angive gode beskrivende alt-tekster til billederne, som kan læses op for dem, der ikke kan se billedet.

Der er faktisk også en business case

Øget webtilgængelighed på for eksempel en commerce-løsning kan bidrage positivt til dens forretningsmæssige resultater på flere områder. Det vil for eksempel øge virksomhedens potentiale til at nå en bredere kundebase ved at skabe et mere tilgængeligt websted for personer med forskellige evner og behov, hvilket kan øge salget og indtjeningen. Hvis ikke dit website er tilgængeligt, browser disse brugergrupper videre til konkurrenten.

Globalt er der mere end 1 milliard mennesker med handicap, som du potentielt sender videre til dine konkurrenter, hvis ikke du inkluderer dem på dit site.

Derudover har det potentiale til at styrke en virksomhed eller organisations brand og omdømme, da det viser et forretningsmæssigt engagement i inklusivitet og tilgængelighed. Lighed for alle brugere.

Endelig vil en øget webtilgængelighed også sikre overholdelse af de kommende lovgivningsmæssige krav.

Hvordan kommer jeg i gang?

Nedenfor giver vi fem gode råd til at komme i gang med at arbejde med webtilgængelighed.

Start med at udføre en tilgængelighedsanalyse af dit website for at identificere områder, der skal forbedres. Du kan bruge automatiserede værktøjer og manuelle tests til at udføre en sådan analyse. På den måde har du et udgangspunkt for, hvordan dit site performer, og en liste over forbedringspunkter du kan tage udgangspunkt i.

Brug standarder som WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) som reference for hvordan du gør dit website mere tilgængeligt. Disse standarder har specifikke krav og retningslinjer, som kan hjælpe dig med at forbedre tilgængeligheden for alle brugere uanset deres evner eller behov.

Sørg for at alle, der arbejder på dit website, er opmærksomme på tilgængelighedsprincipper og standarder, og at de tænker på tilgængelighed, når de arbejder med dit website. Både udviklere og redaktører har en væsentlig rolle. Støt også dit team med de nødvendige værktøjer, der gør opgaven overskuelig.

Herunder er givet et par eksempler.

Relationer i indholdet
Pop-ups og overlays er gode informationsformidlere, men for en skærmlæser er det umuligt at vide, hvordan indholdet relaterer til det underliggende site. Det kræver specialiseret viden at vide hvornår og i hvilket omfang, der er brug for særlig udvikling.

Brug semantisk markup
HTML spiller en kæmpe rolle i webtilgængelighed og ved at bruge elementerne korrekt, i den rette sammenhæng og orden, vindes der allerede her langt ind på en stærk brugeroplevelse for f.eks. skærmlæseren.

Alt-tekster
Brug alternative tekster (alt-tekster) til billeder, video og andre ikke-tekstlige elementer. Det gør det muligt for blinde og svagtseende brugere at forstå og navigere indholdet på dit website.

Navigation via tastatur
Sørg for at dit website kan navigeres fuldstændigt med tastaturet, uden at brugeren behøver at bruge musen. Dette gør det lettere for personer med motoriske problemer at navigere på dit website.

Test dit website for tilgængelighed ved hjælp af automatiserede værktøjer og manuelle tests. Det kan hjælpe dig med at identificere og rette problemer med tilgængelighed på dit website. Sørg også for at teste dit website med forskellige brugere, der har forskellige typer af funktionsnedsættelser for at sikre, at dit website er tilgængeligt for alle.

Hvis du har brug for at komme i gang, så ræk ud til Morten Fischer, Senior UI Specialist i Immeo.

Om Morten Fischer

Morten er Senior Lead UI Specialist, og har været en del af Immeo siden 2019. Han står i spidsen for Immeos UI-team og agerer UI-spydspids på adskillige af vores projekter for bl.a. EWII, Nordlux og Kræftens Bekæmpelse

Han har 15+ år erfaring og har designet og kodet utallige løsninger i JavaScript, CSS og HTML, inkl. projekter til offentlige institutioner med krav om stram efterlevelse af WCAG-webtilgængelighedsstandarden.

mfi@immeo.dk | +45 2615 4282 

Vil du vide mere?

kontakt
Ivan Beltoft Partner

+45 2222 0252

ibe@immeo.dk

Ivan-Beltoft-Partner-Immeo
breaker