Fremtidens energi og forsyningsbehov skal løses ved at tænke digitalt

I Danmark har vi to klare fordele, der giver os en fremtrædende position på vejen mod en grønnere omstilling. Vi har en særdeles stærk energiindustri, og vi befinder os blandt verdens førende nationer inden for digitalisering. Nu mangler vi blot at forene disse to fordele for at høste gevinsterne.

24. januar 2024

Daniel Nørgaard, Partner og
forretningsansvarlig for energi og forsyning

Introduktion

Stigende markedsliberalisering, skærpet konkurrence om kunderne og en grøn klimadagsorden, der stiller ambitiøse krav til Danmarks energiinfrastruktur. Det er den virkelighed som den danske energi- og forsyningssektor har kæmpet med de sidste 18 måneder. Meget tyder på, at denne nye virkelighed er den nye normal.

Ifølge Dansk Industri kigger vi ind i en fremtid, hvor de samfundsmæssige og industrielle trends sammen med sikkerhedsmæssige- og politiske tiltag varsler store ændringer indenfor energi- og forsyningssektoren. For at imødekomme disse behov kræver denne virkelighed en omfattende omstilling; en vigtig del af løsningen er digitalisering.

intelligent-energi-forsyning-infrastruktur

Komponenterne i fremtidens energisystem

I det fremtidige energisystem, hvor grøn energi som sol og vind forventes at spille en stadig mere betydningsfuld rolle, bliver det afgørende at have ét samlet energisystem, der forener:


Dette system bør være baseret på åbenhed og muligheder for samarbejde for at imødekomme de kommende udfordringer.  

Data, fleksibilitet og intelligent styring

Digitalisering af energisektoren repræsenterer en vigtig og nødvendig udvikling. Gennem anvendelse af avancerede teknologier og datadrevne tilgange kan digitalisering muliggøre en optimeret udnyttelse helt fra energiproduktion til forbrug.

For at opnå maksimalt udbytte af digitaliseringen, kræver det et solidt fundament af data samt en veldefineret strategi for, hvordan data bliver anvendt.

Det er vigtigt at have adgang til pålidelige og omfattende datasæt, som kan forudsige forbrugsmønstre, optimere netværks-belastning og muliggøre en mere dynamisk balancering af energiforbruget. 

Komponenterne i fremtidens energisystem

Et digitaliseret energisystem hviler på et fundament af data. Allerede tilgængelige data omfatter oplysninger om forskellige energiformer såsom el, vand, varme, gas samt detaljer om vind- og vejrforhold - og ikke mindst data om vores forbrugsmønstre.

En af de centrale udfordringer er, at mange virksomheder ikke er født digitale. De har i høj grad opbygget deres forretningsprocesser på ældre systemer, hvor data er isoleret i separate siloer uden ensartet ejerskab og styring. Disse eksisterende systemer er ikke designet til at fungere effektivt i moderne digitale sammenhænge.

For den enkelte virksomhed handler det derfor om at kunne skabe en vej. Det handler ikke om at opgive eller erstatte de eksisterende standard-systemer, som deres nuværende kerneprocesser er afhængige af.

Tværtimod, det handler det om at opbygge en ny data-drevet arkitektur, der kan integreres med de eksisterende systemer og tage hånd om datakvaliteten. En arkitektur, som vil skabe tilgængelighed af data gennem moderne digitale grænseflader og skabe mulighed for indgå i nye digitale forretningsprocesser.

Det næste afgørende punkt er fleksibilitet. Vi skal kunne påvirke vores energiforbrug - som forbrugere, virksomheder og forsyningsselskaber. Omstillingen til elektriske biler skaber nye krav til kapacitet, især på forbrugssiden. Et eksempel herpå er den hurtige ændring i adfærd hos os som forbrugere:

For bare et par år siden, da vi var i corona-isolation, foretrak vi at oplade vores elbiler derhjemme. Men på grund af stigende priser og tilbagevenden til arbejdspladserne har vi næsten øjeblikkeligt skiftet efterspørgslen på elbil-opladning fra hjemmet til arbejdspladser og offentlige ladestationer for at spare penge.

Dette skift har haft betydelige konsekvenser, idet den oprindelige kapacitet planlagt til villakvarterer og sommerhusområder pludselig måtte omdirigeres til industrikvarterer og byområder for at imødekomme den ændrede efterspørgsel.

For at kunne håndtere sådanne hurtige skift i efterspørgslen fremadrettet bliver dynamisk styring af tarifregulering og prisvariationer i realtid afgørende.

Dette vil muliggøre mere effektiv ressourceallokering og en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel i energinetværket.

Vi skal i højere grad evne at anvende store datamængder til at skabe intelligent styring af vores energiforbrug, så vores løsninger kan skaleres og gøres lønsomme.  

Dette involverer implementering af automatiserede styringsmekanismer til forbrugs- og energistyring, herunder anvendelse af økonomiske styringsværktøjer som dynamisk prissætning og gennemsigtige tariffer. Det indebærer også en effektiv udnyttelse af egenproduceret energi og begrænsede energilagre.

Her kan kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML) potentielt udvikle predictive-modeller til automatiseret styring, kapacitetsberegning, optimering og balancering af forbruget.

Dette vil kunne bidrage til at optimere og skabe en sammenhængende værdikæde, der strækker sig fra produktionen af energi fra sol og vind til vores daglige forbrug.

Første trin er at centralisere styringen af identiteter og adgange for både brugere, applikationer og devices. Her ser vi ofte virksomheder gå i faldgruber, såsom:   

Medarbejdere har adgang til systemer, bare fordi de er koblet på et bestemt netværk eller har en bestemt IP-adresse  
Hver applikation har sin egen liste over brugere, som skal vedligeholdes manuelt, når en medarbejder starter, stopper eller skifter rolle
API-nøgler, der bliver sendt mellem applikations-teams over e-mail
På dette punkt har Microsoft med Entra ID en stærk løsning på markedet til at styre adgang til brugere, applikationer (workload identities) og devices (conditional access). 

Azures store afhængighed af Shared Keys gør det vigtigt at håndtere disse keys. Dog arbejder Microsoft kontinuerligt på at forbedre situationen. En relativt ny feature i Azure ved navn Workload Identity Federation er en game-changer i cloud-sikkerhed. Funktionen kan dog indtil videre ikke bruges i Azure til Azure-integrationer, men kun i tredjeparter til Azure-integrationer, som vist i eksemplet med App Registrations oven for. 

Læs mere

Product-to-Market (P2M) er den samlede proces, der sikrer, at det komplette produkt og service er tilgængeligt i enomfattende og tilgængelig form for at giver kunden en konkurrencemæssig fordel og værdi på lang sigt. Dataindsamling,styring og 
smidighed i alle områder af processen er afgørende for succes.

Simon Aisen
Partner i Immeo & ansvarlig for Product to Market & PIM

Digitalt datafundament og smarte værktøjer

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Tincidunt integer turpis libero ut augue ullamcorper nunc. Posuere pulvinar a odio faucibus potenti.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Tincidunt integer turpis libero ut augue ullamcorper nunc. Posuere pulvinar a odio faucibus potenti.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Tincidunt integer turpis libero ut augue ullamcorper nunc. Posuere pulvinar a odio faucibus potenti.

Om Daniel Nørgaard

Daniel Nørgaard er partner og forretningsansvarlig for energi og forsyning i it-konsulenthuset Immeo. Han har en kandidatgrad i softwareudvikling fra Aalborg Universitet og har udviklet og implementeret kundefokuserede løsninger siden 2004.

 

 

I 2014 var Daniel med til at stifte og opbygge Immeo. Her har han med sin dybe faglige viden om energi- og forsyningssektoren, rådgivet om og udviklet bæredygtige forretningsløsninger for flere af Danmarks største forsyningsselskaber.

Vil du vide mere?

kontakt
Daniel Nørgaard Partner

+45 2222 0253

dno@immeo.dk

dno
breaker