Danske virksomheder står over for en dataudfordring af dimensioner

Danske virksomheder risikerer at drukne i datakrav ud fra en bred vifte af nye regulativer fra EU om bæredygtig produktion, herunder den nye CSRD-lovgivning og Det Digitale Produktpas.

Louise Bünemann, fagleder for EU miljøpolitik, Dansk Industri
Lasse Quorning, Principal Consultant, Immeo

lasselouise1

Ecodesignforordningen og det underliggende krav om et digitalt produktpas har sat danske virksomheder i en udfordrende position. Kravene betyder, at virksomheder skal levere omfattende information om deres produkters materiale, produktionsforhold, og genanvendelsesmuligheder. Det kan alt sammen føre til en dataudfordring for danske virksomheder.

Svær adgang til data

Europæiske virksomheder risikerer at drukne i datakrav ud fra en bred vifte af nye regulativer fra EU om bæredygtig produktion, herunder den nye CSRD-lovgivning og Det Digitale Produktpas.

Mange virksomheder er udfordret, fordi de ikke altid kan få adgang til data fra deres leverandører og samarbejdspartnere både inden for og uden for EU. Dette gør det svært at opsætte sporbarhed for materiale igennem hele dens rejse fra udvinding til færdigt produkt.

Lad os tage stålindustrien som eksempel. En af de primære udfordringer ved dokumentation af genanvendelse af stål er manglen på transparens i forsyningskæden. Stålproduktion indebærer ofte flere aktører, fra minedrift til raffinering og endelig produktion.

Manglende transparens og sigtbarhed

En af de primære udfordringer ved dokumentation af genanvendelse af stål er manglen på transparens i forsyningskæden. Stålproduktion indebærer ofte flere aktører, fra minedrift til raffinering og endelig produktion. At sikre, at det anvendte stål er genanvendeligt, kræver sporbarhed gennem hele denne komplekse kæde.

Identifikation af genanvendt stål og dokumentation af dets egenskaber kan være teknisk udfordrende. Med variationer i sammensætning og behandling af genanvendt stål er det afgørende at udvikle teknologier, der muliggør præcis identifikation og sporing.

Det er et godt første skridt i den rigtige retning.

Danske virksomheder skal gå i front

I lyset af disse udfordringer er det afgørende, at danske virksomheder går i front med innovative løsninger som for eksempel at skabe en dataarkitektur, der forbinder produktdata med det digitale produktpas. Det letter processen med at opfylde kravene og sikre, at virksomheder har den nødvendige dokumentation til rådighed.

Det er vigtigt at skabe bedre sporbarhed i forsyningskæderne i virksomhederne, så disse data kan trækkes ind i det digitale produktpas. En sådan forbindelse kan lette processen med at opfylde kravene og sikre, at virksomheder har den nødvendige dokumentation til rådighed.

Ved at investere i teknologiske løsninger, skaber disse virksomheder lettere adgang til data. Det sikrer i sidste ende en mere gennemsigtig og sporbar forsyningskæde, imødekommer lovgivningskrav og åbner op for muligheden for at optimere virksomhedens drift. Dette skaber betydelige konkurrencefordele.

Lasse Quorning
Principal Consultant, Immeo

Data skal ikke ses som en byrde

Danske virksomheder bør ikke se på datahåndtering som en byrde, men som en mulighed for forretningsmæssig optimering. Ved at tage lederskab i udviklingen af teknologiske løsninger og standarder kan danske virksomheder ikke kun opfylde lovgivningskravene, men også fremme en bæredygtig og genanvendelig anvendelse af råmaterialer.

Gennem øget sporbarhed og dataorienteret arkitektur kan danske virksomheder navigere gennem de kommende udfordringer og positionere sig som frontløbere inden for bæredygtig produktion.

Vil du vide mere?

kontakt
Simon Aisen Partner

+45 2222 0260

sai@immeo.dk

sai
breaker